Oecumenische Vredesviering

Datum: 27 september 2020

Tijd: 09.30

Locatie: Sint-Jacobskerk Vlissingen

Vredeszondag 2020 voor website en beamer

Zondag 27 september is in de Sint Jacobskerk om 9.30 uur de jaarlijkse oecumenische Vredesdienst, georganiseerd door de Raad van Kerken. Deze zondag sluit de Vredesweek af, vol activiteiten, georganiseerd door de Ambassade van Vrede van het Apostolisch Genootschap en de Raden van kerken.

Thema is: Vrede verbindt verschil

Verschillen tussen groepen, hun eigenheid, moet je benoemen en erkennen. Pas dan is samenleven op een kleurrijke manier mogelijk. Uiteraard komt in deze dienst de actualiteit aan de orde, zoals de discussie over racisme, kolonialisme, en BLM – Black Lives Matter.

Denise Jannah

Zangeres Denise Jannah, landelijk bekend van jazz en gospel zal de muzikale invulling verzorgen.

De verkondiging wordt gedaan door pater Thaddy de Deckere van de H.Mariaparochie Walcheren, liturg is Ds. Pim Steenbergen van de Protestantse gemeente Vlissingen.

Aanmeldingen per e-mail kunnen tot en met vrijdagmorgen 25 september 11:30 uur gestuurd worden naar: kerkkantoor@pkn-vlissingen.nl

Telefonisch aanmelden kan ook op iedere vrijdagmorgen tussen 9:30 en 12:00 uur op telefoonnummer 0118 – 412518 (kerkkantoor Protestantse Gemeente te Vlissingen).

Coventrygebed

Datum: 25 september 2020

Tijd: 13.00

Locatie: Nieuwe Kerk Middelburg

Coventrygebed in de Nieuwe Kerk (aanvang 13.00 uur). Er wordt voor vrede en verzoening gebeden.

Vredesliederen op het carillon (VL)

Datum: 25 september 2020

Tijd: 11.00 - 12.00

Locatie: Sint-Jacobskerk Vlissingen

Beiaardier Jos Vogel speelt van 11.00 tot 12.00 uur vredesliederen op het carillon van de Sint Jacobskerk in Vlissingen.

Lezing: ‘Van bevrijding naar verbinding’

Datum: 25 september 2020

Tijd: 19.30

Locatie: Ambassade van Vrede, Rosenburglaan 310, Vlissingen

Lezing: ‘Van bevrijding naar verbinding’ door dhr. George Gelauff (van PAX), in de Ambassade van Vrede, Rosenburglaan 310, Vlissingen.
Aanvang: 19.30 uur

We leven nu 75 jaar na de bevrijding. In 1945 zijn we bevrijd van de verschrikkingen van de Duitse en Japanse bezetting. Het was vrede na onnoemelijk veel leed, een onzegbaar aantal slachtoffers en vernietiging op ongekende schaal. Nederland kwam na Duitsland het meest beschadigd uit de oorlog…………….lees verder

Voor deelname is opgave verplicht. Graag opgeven via: jokabo@zeelandnet.nl

Vredesliederen op het carillon (MB)

Datum: 24 september 2020

Tijd: 12.00 - 13.00

Locatie: Lange Jan Middelburg

Beiaardier Janno den Engelsman speelt van 12.00 tot 13.00 uur vredesliederen op het carillon van de Lange Jan in Middelburg.

Dialoogtafel door het Anti Discriminatie Bureau Zeeland

Datum: 23 september 2020

Tijd: 19.00 – 21.00

Locatie: Wijkcentrum Het Palet Middelburg-Zuid

exchange-of-ideas-222788_1280

Dialoogtafel georganiseerd door het Anti Discriminatie Bureau Zeeland, in het Wijkcentrum Het Palet in Middelburg-Zuid.

Thema: Vrede en verdraagzaamheid ten tijde van het coronatijdperk

Anti Discriminatie Bureau Zeeland organiseert een dialoogtafel over vrede en de verdraagzaamheid ten tijde van het coronatijdperk. Middels de dialoogtafel willen we mensen samenbrengen die aandachtig, waarderend en oprecht geïnteresseerd naar elkaar luisteren. Zonder oordeel. We zoeken niet naar een waarheid, maar nodigen u uit tot het delen van persoonlijke gedachten, meningen en ervaringen. Ook hebben we het over dromen, de ideale maatschappij, hoe u hier zelf aan kunt bijdragen en uw inspiratie voor anderen.

U bent welkom om te luisteren en mee te praten aan de dialoogtafel!

Deze activiteit wordt georganiseerd volgens alle richtlijnen van het RIVM rondom het coronavirus.


Let op! Inschrijven voor deze activiteit is verplicht. Er is plek voor maximaal 8 personen aan de dialoogtafel. Via deze link kunt u zich aanmelden: www.adbzeeland.nl/dialoogtafel


Thema-avond: ‘Vrede verbindt verschil’

Datum: 21 september 2020

Tijd: 19.30

Locatie: Doopsgezinde Kerk Middelburg

Komende week wordt de landelijke vredesweek gehouden. Voor de Raad van Kerken Middelburg aanleiding om een interreligieuze avond te organiseren rond geweld en geweldloosheid in de verschillende religieuze tradities. Akam Hoessein van de Al Rahman Moskee in Middelburg zal iets vertellen vanuit de islam en Leuny de Kam zal toelichting geven vanuit de christelijke traditie. Het boek van Karin Armstrong ‘In naam van God’ is een inspiratie voor deze avond. U bent van harte welkom bij deze bijzonder avond. Aanmelding is niet nodig. Maandag 21 september 2020 om 19.30 uur, Doopsgezinde Kerk, Lange Noordstraat 62 te Middelburg.

Vredesviering Middelburg

Datum: 20 september 2020

Tijd: 16.30

Locatie: Nieuwe Kerk Middelburg

Op 21 september wordt wereldwijd de Internationale Dag van de Vrede gevierd. Helaas in onze wereld nog steeds dringend nodig! Daarom wordt er op zondag 20 september door de Raad van Kerken Middelburg een Oecumenische Vredesviering georganiseerd. Laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk!

Zangeres Ingrid Borger neemt de muziek voor haar rekening, met haar vaste begeleider Peter Jongepier. Het thema is ‘Vrede verbindt verschil’. Sprekers zijn ds. Leuny de Kam en Angelique Duijndam. Ook zullen er kaarsen aangestoken worden voor gebieden in de wereld waar oorlog en geweld is. Het belooft een inspirerende viering te worden. U bent van harte welkom, van te voren aanmelden is niet nodig. Wel worden alle corona-maatregelen gerespecteerd.

Walk of Peace (Vredeswandeling)

Datum: 19 september 2020

Tijd: 13.30

Locatie: Markt Middelburg

Aanvang 13.30 uur en finish 14.30 uur op de Markt in Middelburg.

Verzamelen even voor half 2 voor het Stadhuis van Middelburg. De route zal geheel door Middelburg lopen langs plaatsen die betrekking hebben op het thema van de Vredesweek: ‘Vrede verbindt verschil’. Een stadsgids zal meelopen om bij die verschillende plaatsen iets te vertellen.

Dit is de link naar de route van de Walk of Peace: http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=2747350
De stoplichten in de route geven als marker aan waar een plek is waar we misschien korter of langer stil zullen staan, omdat die plekken een link hebben met het thema. Vrede en verschil worden daar verder geduid.

I.v.m. de coronamaatregelen zal de Walk of Peace dit jaar anders zijn dan anders. Vooral de basisregel 1,5m afstand zal ons beperkingen opleggen. Deelnemers dienen zich te melden om 13.15 uur (een kwartier voor vertrek) voor de Vleeshal, voor het oude stadhuis. Er wordt precies om 13.30 uur vertrokken. En er zullen nog instructies zijn over het coronaproof lopen. O.a. met mondkapje (verplicht gesteld door de gemeente).


Opgave voor deelname aan de Walk of Peace via een van de twee onderstaande mailadressen:
jokabo@zeelandnet.nl
walkofpeace@zeelandnet.nl

Opening van de Vredesweek

Datum: 19 september 2020

Tijd: 14:30

Locatie: Markt Middelburg

Om 14.30 uur is de opening van de Vredesweek op De Helm, naast het stadhuis (tussen Vleeshal en het restaurant Bommel). Dit zal gezamenlijk worden gedaan door de wethouders Els Verhage uit Vlissingen, en Carla Doorn uit Middelburg. Zij zullen hier de openingstoespraken houden.

Door een student van de University College Roosevelt (UCR), zal een persoonlijke reflectie op het thema, “Vrede verbindt verschil”, worden geven.